Bartolini Artisan
Durum Gniazda
Makaron Bartolini wytwarzany starymi rzemieślniczymi metodami. Posiada naturalny kolor oraz lekko chropowatą powierzchnię, która pomaga wchłaniać sos. To wszystko dzięki specjalnym metodom suszenia oraz zastosowania matryc z brązu.
To może cię zainteresować
Nazwa tagliatelle wywodzi się od włoskiego słowa tagliareczyli ,,kroić”. Tradycyjnie powinien mieć od 6 do 8 mm szerokości. Makaron ten pochodzi z Włoch z regionu Emilia-Romagna, gdzie stanowi podstawowy składnik tzw. primi piatti, choć równie popularny jest również w innych regionach północnej i centralnej Italii. Ze względu na swoją chropowatą powierzchnię idealnie chłonącą składniki dań, te długie wstążki idealnie nadają się do sosów, szczególnie tych gęstszych bazujących na mielonym mięsie, dziczyźnie lub grzybach. Dość powiedzieć, iż to właśnie z tagliatelle Bolończycy podają swój rodzime ragu bolognese. W Toskanii często serwowany jest z grzybami, w Marche z kolei w towarzystwie mięsa z kaczki.
Idealny do; pesto, sosu bolońskiego i dań z patelni
Do produkcji makaronu durum używa się jedynie wody oraz najwyższej jakości semoliny - mąki z pszenicy durum.
Składniki: Semolina (mąka z pszenicy durum).
Produkt może zawierać jaja.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: | 1527 KJ (360 kcal) |
Tłuszcz: | 1,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g |
Węglowodany: | 72 g, w tym cukry 3,9 g |
Błonnik: | 3,6 g |
Białko: | 12 g |
Sól: | 0,001 g |
Masa netto: 300 g