Zaloguj się i zweryfikuj, aby zobaczyć ceny oraz otrzymać rabaty
Gotowe dania wegetariańskie

Bigos wegetariński 480g Primavika

Bigos to danie, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, rodzinną sielanką i świątecznymi spotkaniami. Nic dziwnego – potrawa ta gości na polskich stołach od dekad, a początków tego przysmaku upatrywać należy już w XVII wieku. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, dziś można jeść go bez konieczności spędzania w kuchni długich godzin. Nasz aromatyczny bigos  wegetariański doskonale sprawdzi się w roli szybkiego rozgrzewającego obiadu lub sycącego podwieczorku. Jego bazę stanowią kapusta biała oraz kapusta kiszona, które znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C. Z kolei za niepowtarzalny smak tego warzywnego duetu odpowiada kompozycja dodatków takich jak m.in. pieczarki, cebula, kurkuma, skoncentrowane pomidory czy suszona marchew. W słoiczku nie mogło zabraknąć również borowików i podgrzybków, nadających całości nieco „leśnego” charakteru.

EAN: 5900672302462
Producent: Primavika

Status: dostępny na zamówienie
Dostępność: 23

Bigos wegetariński 480g

Primavika

 

BIGOS WEGETARIAŃSKI Z KAPUSTY BIAŁEJ ŚWIEŻEJ I KISZONEJ Z DODATKIEM GRZYBÓW ORAZ SUSZONYCH ŚLIWEK

PRODUKT PASTERYZOWANY.

 

Bigos to danie, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem, rodzinną sielanką i świątecznymi spotkaniami. Nic dziwnego – potrawa ta gości na polskich stołach od dekad, a początków tego przysmaku upatrywać należy już w XVII wieku. Choć jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, dziś można jeść go bez konieczności spędzania w kuchni długich godzin. Nasz aromatyczny bigos  wegetariański doskonale sprawdzi się w roli szybkiego rozgrzewającego obiadu lub sycącego podwieczorku. Jego bazę stanowią kapusta biała oraz kapusta kiszona, które znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C. Z kolei za niepowtarzalny smak tego warzywnego duetu odpowiada kompozycja dodatków takich jak m.in. pieczarki, cebula, kurkuma, skoncentrowane pomidory czy suszona marchew. W słoiczku nie mogło zabraknąć również borowików i podgrzybków, nadających całości nieco „leśnego” charakteru.                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Znaczenie wyrazu bigos do dziś nie zostało ustalone. Wiele źródeł wskazuje, że pierwotnie miał on oznaczać sposób krojenia. Niektórzy badacze podkreślają jednak, że bigos mógł być również określeniem potraw przyrządzanych z resztek innych dań. Istnieje również koncepcja, zgodnie z którą bigos to „dwa smaki”, czyli połączenie białej i kiszonej kapusty.

 

Nasz roślinny bigos fantastycznie sprawdzi się jako samodzielne danie, ale świetnie smakuje też z chrupiącym pieczywem. Wegetariańska kapusta to również pyszny dodatek do pieczonych ziemniaczków, zwłaszcza do tych okraszonych podsmażonym wędzonym tofu!

 

Skład:  

kapusta biała 36%, kapusta kiszona 24%, woda, cebula, pieczarka świeża 9%, koncentrat pomidorowy, teksturowane białko sojowe, olej rzepakowy, bulion wegetariański [sól, suszone warzywa (pasternak, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, seler liść, pietruszka nać), olej rzepakowy, kurkuma, lubczyk liść], sól morska, śliwka suszona 0,40% (śliwka, mąka ryżowa), grzyby suszone 0,36% (borowik suszony, podgrzybek suszony), przyprawy (zawierają gorczycę).
 
 

Wartość odżywcza (w 100 g produktu): 

Wartość 

energetyczna:

243 kJ / 58 kcal

Tłuszcz: 

3,2 g, w tym kwasy tłuszczowe

nasycone 0,2 g

Węglowodany: 

4,5 g, w tym cukry 2,9 g

Błonnik:

1,9 g

Białko: 

3,3 g

Sól: 

0,94 g

  

Przechowywanie:

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 3 dni.

 

Masa netto: 

480 g

______________________________________________