Bio Białko Serwatkowe Whey protein 500g Diet Food
EAN: 5901549275667
Producent: Diet Food
Bio Białko Serwatkowe Whey protein 500g
Diet Food
Produkt jest bogatym źródłem białka - podstawowego budulca mięśni. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Zawiera cenne dla zdrowia aminokwasy. To idealny sposób na przekąskę w ciągu dnia lub po wysiłku, bez zbędnych węglowodanów, cukru i nadmiernej ilości tłuszczu. Polecany dla osób intensywnie trenujących, aktywnych, chcących mieć szczupłą i atletyczną sylwetkę. Mleko pozyskiwane do produkcji serwatki pochodzi od krów wypasanych wolno na ekologicznych łąkach. Co to jest białko serwatkowe? Białko serwatkowe to jedna z dwóch kategorii białek występujących w produktach mlecznych (obok kazeiny) i jest produktem ubocznym przy produkcji serów i jogurtów. Po przetworzeniu białko serwatkowe jest zwykle sprzedawane w postaci proszku lub mieszane ze sproszkowanymi koktajlami i napojami, które zawierają również inne składniki odżywcze. Stosowany jest jako uzupełnienie niedożywienia i niedoborów białka lub najczęściej w celu zwiększenia wydolności sportowej. Przed wchłonięciem przez organizm duże frakcje białka są rozkładane przez enzymy trawienne organizmu na aminokwasy. Aminokwasy są następnie łączone w różne kombinacje, aby stworzyć nowe białka, których organizm użyje do budowy mięśni, enzymów, hormonów i innych substancji potrzebnych do budowy i funkcjonowania. Białko serwatkowe dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów i jest szczególnie bogate w leucynę i cysteinę. Uważa się, że źródła białka leucyny są najsilniejszym wyznacznikiem syntezy i wzrostu białek mięśniowych i dlatego jest preferowanym wyborem dla większości bywalców siłowni. Na czym polega różnica między izolatem a koncentratem? Ponieważ denaturacja może wpływać na aktywność biologiczną pewnych peptydów, bio koncentrat serwatki jest zdrowszy od izolatu. Jednak w zależności od zastosowanego procesu produkcyjnego, izolat mimo wszystko może jeszcze zawierać znaczne ilości aktywncyh peptydów. Izolat białka serwatkowego jest dużo lepiej przyswajalny od koncentratu, ale ma w sobie mniej substancji odżywczych. Izolat vs koncentrat białka - czym kierować się przy wyborze? Przy wyborze produktu białkowego ważne jest, aby rozważyć swoje cele, budżet i stan zdrowia. Pamiętajmy, że koncentraty serwatkowe zawierają znaczną ilości laktozy i każdy z nietolerancją tej substancji powinien ich unikać. Izolaty są bardziej przetworzone, droższe i mogły stracić wiele związków prozdrowotnych, które w nienaruszonym stanie znajdziemy w bio koncentratach. Z drugiej jednak strony izolaty zawierają większą ilości białka. Jeśli nie tolerują Państwo laktozy i potrzebują szybko wchłaniającej się odżywki, wybierz izolat białka. Jest on łatwo trawiony przez organizm i nie powoduje skutków ubocznych. Natomiast najlepszym wyborem dla osób początkujących i tych, które szukają produktu w niskiej cenie, będzie bio koncentrat.
Jak spożywać?
Zalecamy zmieszanie dwóch łyżek stołowych z ulubionym mlekiem, jogurtem lub sokiem (250 ml). Spożywać 1-3 razy dziennie.
Składniki:
100% ekologicznego koncentratu proteiny z bio mleka
Informacje Alergiczne:
Produkt może zawierać soję, pszenicę oraz gluten
Przechowywanie:
Preparat należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: | 1535 kJ / 367 kcal |
Tłuszcz: | 5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3,2 g |
Węglowodany: | 3,5 g, w tym cukry 3,5 g |
Białko: | 77 g |
Sól: | 0,5 g |
Aminokwasy w 100 g:
- kwas asparaginowy 7,9 g
- seryna 4 g
- treonina 5,3 g
- kwas glutaminowy 12,2 g
- prolina 4,5 g
- glicyna 1,4 g
- alanina 3,7 g
- walina 4,4 g
- metionina 1,7 g
- izoleucyna 4,7 g
- leucyna 7,7 g
- tyrozyna 2,3 g
- fenyloalanina 2,5 g
- histydyna 1,5 g
- lizyna 7 g
- arginina 1,9 g
- cystyna 2 g
- tryptofan 1,6 g
Masa netto: 500 g
______________________________________________