Ketchup pikantny BIO 315g Primavika
Likopen, zawarty w pomidorach pochodzących z upraw ekologicznych, wykazuje szereg korzystnych właściwości. Po pierwsze, jest silnym antyoksydantem – wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Po drugie, chroni przed miażdżycą, regulując funkcje ścianek naczyń krwionośnych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a ponadto wzmacnia gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ketchup jest zagęszczony bogatą w potas, magnez i wapń bezglutenową mąką z manioku. Posiada ona dwa razy więcej błonnika niż ziemniak. Pikantny smak ketchupu zawdzięczamy przyprawom zawierającym kapsaicynę, która wywołuje na języku wrażenie ciepła. Przemiana materii przyspiesza, a ponieważ produkcja ciepła wymaga nakładu energii, spalamy dodatkowe kalorie. Pamiętajmy jednak, że ostre dania nie są wskazane dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ podrażniają błonę śluzową żołądka.
EAN: 5900672305302
Producent: Primavika
Ketchup pikantny BIO 315g
Primavika
Likopen, zawarty w pomidorach pochodzących z upraw ekologicznych, wykazuje szereg korzystnych właściwości. Po pierwsze, jest silnym antyoksydantem – wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Po drugie, chroni przed miażdżycą, regulując funkcje ścianek naczyń krwionośnych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a ponadto wzmacnia gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ketchup jest zagęszczony bogatą w potas, magnez i wapń bezglutenową mąką z manioku. Posiada ona dwa razy więcej błonnika niż ziemniak. Pikantny smak ketchupu zawdzięczamy przyprawom zawierającym kapsaicynę, która wywołuje na języku wrażenie ciepła. Przemiana materii przyspiesza, a ponieważ produkcja ciepła wymaga nakładu energii, spalamy dodatkowe kalorie. Pamiętajmy jednak, że ostre dania nie są wskazane dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ podrażniają błonę śluzową żołądka.
Silne właściwości lecznicze posiadają liście oraz kora manioku. Wykorzystywane są do leczenia nadciśnienia, a poza tym pomagają łagodzić dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.
Ketchup to świetny dodatek do bezglutenowych wypieków: ulubionej pizzy, tart i zapiekanek. Możecie je przyrządzić z przeróżnych mąk : gryczanej, ryżowej, a nawet dyniowej!
Skład:
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: | 597 kJ / 141 kcal |
Tłuszcz: | 0,18 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,01 g |
Węglowodany: | 33 g, w tym cukry 28 g |
Błonnik: | 1,3 g |
Białko: | 1,5 g |
Sól: | 3,0 g |
Przechowywanie:
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 1 miesiąca.
Masa netto: 315 g
______________________________________________