Zaloguj się i zweryfikuj, aby zobaczyć ceny oraz otrzymać rabaty
Tradycyjne

Ketchup pikantny BIO 315g Primavika

Likopen, zawarty w pomidorach pochodzących z upraw ekologicznych, wykazuje szereg korzystnych właściwości. Po pierwsze, jest silnym antyoksydantem – wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Po drugie, chroni przed miażdżycą, regulując funkcje ścianek naczyń krwionośnych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a ponadto wzmacnia gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ketchup jest zagęszczony bogatą w potas, magnez i wapń bezglutenową mąką z manioku. Posiada ona dwa razy więcej błonnika niż ziemniak. Pikantny smak ketchupu zawdzięczamy przyprawom zawierającym kapsaicynę, która wywołuje na języku wrażenie ciepła. Przemiana materii przyspiesza, a ponieważ produkcja ciepła wymaga nakładu energii, spalamy dodatkowe kalorie. Pamiętajmy jednak, że ostre dania nie są wskazane dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ podrażniają błonę śluzową żołądka.  

EAN: 5900672305302
Producent: Primavika

Status: dostępny na zamówienie
Dostępność: 24

Ketchup pikantny BIO 315g

Primavika

 

Likopen, zawarty w pomidorach pochodzących z upraw ekologicznych, wykazuje szereg korzystnych właściwości. Po pierwsze, jest silnym antyoksydantem – wzmacnia układ odpornościowy i opóźnia procesy starzenia. Po drugie, chroni przed miażdżycą, regulując funkcje ścianek naczyń krwionośnych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a ponadto wzmacnia gęstość mineralną kości i zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy. Ketchup jest zagęszczony bogatą w potas, magnez i wapń bezglutenową mąką z manioku. Posiada ona dwa razy więcej błonnika niż ziemniak. Pikantny smak ketchupu zawdzięczamy przyprawom zawierającym kapsaicynę, która wywołuje na języku wrażenie ciepła. Przemiana materii przyspiesza, a ponieważ produkcja ciepła wymaga nakładu energii, spalamy dodatkowe kalorie. Pamiętajmy jednak, że ostre dania nie są wskazane dla osób z problemami żołądkowo-jelitowymi, ponieważ podrażniają błonę śluzową żołądka.  

 

Silne właściwości lecznicze posiadają liście oraz kora manioku. Wykorzystywane są do leczenia nadciśnienia, a poza tym pomagają łagodzić dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego.

 

Ketchup to świetny dodatek do bezglutenowych wypieków: ulubionej pizzy, tart i zapiekanek. Możecie je przyrządzić z przeróżnych mąk : gryczanej, ryżowej, a nawet dyniowej!

 

Skład:  

koncentrat pomidorowy*60% (220 g pomidorów na 100 g ketchupu), cukier trzcinowy*, ocet zbożowy*, sól morska, sok z cytryny* 2,5%, skrobia z tapioki*, przyprawy*, chili* 0,08%.
 
* – surowce rolnictwa ekologicznego
 

Wartość odżywcza (w 100 g produktu): 

Wartość 

energetyczna:

597 kJ / 141 kcal

Tłuszcz: 

0,18 g, w tym kwasy tłuszczowe

nasycone 0,01 g

Węglowodany: 

33 g, w tym cukry 28 g

Błonnik:

1,3 g

Białko: 

1,5 g

Sól: 

3,0 g

  

Przechowywanie:

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 1 miesiąca.

 

Masa netto: 315 g

______________________________________________