Zaloguj się i zweryfikuj, aby zobaczyć ceny oraz otrzymać rabaty
Przyprawy

Pektyna cytrusowo - jabłkowa 100g Krukam

W przemyśle spożywczym pektyny dodaje się różnego rodzaju wyrobów, od sosów przez dżemy, marmolady do niskokalorycznych deserów.    

Pektyna jest to składnik błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W stanie naturalnym występuje w ścianach komórkowych owoców i warzyw. Nasza pektyna niskosłodzona (amidowana) pozyskiwana jest ze skórek cytrusów. Posiada właściwości żelujące  i zagęszczające.   

EAN: 5902270352795
Producent: Krukam

Status: dostępny od zaraz
Dostępność: 18

Pektyna cytrusowo - jabłkowa 100g

   

W przemyśle spożywczym pektyny dodaje się różnego rodzaju wyrobów, od sosów przez dżemy, marmolady do niskokalorycznych deserów.    

Pektyna jest to składnik błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W stanie naturalnym występuje w ścianach komórkowych owoców i warzyw. Nasza pektyna niskosłodzona (amidowana) pozyskiwana jest ze skórek cytrusów. Posiada właściwości żelujące  i zagęszczające.

 

Wspaniały roślinny zagęstnik do domowych przetworów:

✔︎ dżemów

✔︎ konfitur

✔︎ galaretek

✔︎ ciast

 

Przykładowy sposób użycia: Przygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików. Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min.  

Sposób użycia: ok. 8 - 16 g na 1 kg owoców. Rozpuścić pektynę w wodzie i dodać do gotującego się dżemu. 

    

Skład:  

Pektyna E440, sacharoza
 
Informacje o alergenach: śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy i soi.
 
 
Kraj pochodzenia: Polska   

 

Masa netto: 100 g

______________________________________________