Quinoa (komosa ryżowa biała) Orzeszek NATURA
Quinoa, czyli komosa ryżowa lub zwana także ryżem peruwiańskim, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich zastępując kukurydzę. Współcześnie nadal jest główną rośliną uprawną na tym kontynencie, a jej popularność rozszerza się na uprawy w Ameryce Północnej i w Europie. Owoce komosy ryżowej zawierają wysokiej jakości białka z kompletem niezbędnych aminokwasów, skrobię, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, posiadając przy tym niski indeks glikemiczny, co istotne jest w diecie diabetyków lub osób pragnących zadbać o sylwetkę. Cechują się także dużą zawartością magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy E. Dzięki substancjom aktywnym które stymulują hormon wzrostu oraz ułatwiają przyswajanie wapnia – szczególnie zalecana także dzieciom. Komosa ryżowa pomaga uzupełnić brakujące organizmowi mikroelementy dodając przy tym energii, jest naturalnie bezglutenowa. Dzięki połączeniu właściwości prozdrowotnych z interesującym smakiem komosę doceniają specjaliści od zdrowego żywienia, szefowie kuchni oraz celebryci.
Komosa jest w trzech odmianach:
biała – najbardziej popularna i najdelikatniejsza,
czerwona – o największej zawartości minerałów, ale ma mniej białka a więcej węglowodanów i błonnika niż biała,
czarna – bardzo rzadki rodzaj komosy.
Każda odmiana ma odrobinę odmienny smak. Warto spróbować każdej i wybrać swoją ulubioną.
Doskonałe w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
EAN: 5906716523206
Producent: Orzeszek NATURA
Quinoa, czyli komosa ryżowa lub zwana także ryżem peruwiańskim, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich zastępując kukurydzę. Współcześnie nadal jest główną rośliną uprawną na tym kontynencie, a jej popularność rozszerza się na uprawy w Ameryce Północnej i w Europie. Owoce komosy ryżowej zawierają wysokiej jakości białka z kompletem niezbędnych aminokwasów, skrobię, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, posiadając przy tym niski indeks glikemiczny, co istotne jest w diecie diabetyków lub osób pragnących zadbać o sylwetkę. Cechują się także dużą zawartością magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy E. Dzięki substancjom aktywnym które stymulują hormon wzrostu oraz ułatwiają przyswajanie wapnia – szczególnie zalecana także dzieciom. Komosa ryżowa pomaga uzupełnić brakujące organizmowi mikroelementy dodając przy tym energii, jest naturalnie bezglutenowa. Dzięki połączeniu właściwości prozdrowotnych z interesującym smakiem komosę doceniają specjaliści od zdrowego żywienia, szefowie kuchni oraz celebryci.
Komosa jest w trzech odmianach:
biała – najbardziej popularna i najdelikatniejsza,
czerwona – o największej zawartości minerałów, ale ma mniej białka a więcej węglowodanów i błonnika niż biała,
czarna – bardzo rzadki rodzaj komosy.
Każda odmiana ma odrobinę odmienny smak. Warto spróbować każdej i wybrać swoją ulubioną.
Doskonałe w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Zastosowanie:
Należy ją wypłukać na sicie, a następnie gotować przez 20 minut i odstawić na 10 minut pod przykryciem, aby wchłonęła wodę. Usmażona staje się chrupiąca i idealna do mleka i musli. Doskonale pasuje jako dodatek do dań, sałatek, zup, jogurtów.
W tradycyjnym posiłku doskonały zamiennik dla ryżu lub makaronu.
Kraj pochodzenia:
Peru
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: | 1558 kJ / 370 kcal |
Tłuszcz: | 6,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1 g |
Węglowodany: | 60 g, w tym cukry 0,8 g |
Białko: | 15 g |
Błonnik: | 5,3 g |
Sól: | 0,03 g |
NA TERENIE ZAKŁADU UŻYWANE SĄ ORZECHY, SEZAM, SOJA, GORCZYCA, SELER ORAZ ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
______________________________________________