Czarny sezam - nasiona Orzeszek - 1 kg
Sezam czarny – zdrowie i uroda w jednym
Dostępne gramatury produktu:
EAN: 5906716524449
Producent: Orzeszek
Orzeszek
Ziarna sezamu czarnego powinny jeść szczególnie dzieci -ze względu na dużą zawartość w sezamie egzogennych kwasów tłuszczowych (NNKT), które umożliwiają prawidłowy rozwój. Ale bogactwo sezamu to także:
- białko zawarte w sezamie jest tak samo pożywne, jak białko jaja kurzego
- to jedno z najlepszych źródeł wapnia
- posiada mnóstwo witamin, m.in.: A, B, E, B1,
- w sezamie zawarty jest m.in.: magnez, potas, żelazo, cynk, selen i fosfor
- zawartość aminokwasów sprawia, że sezam wraz z jego cennymi substancjami czynnymi jest bardzo łatwo przyswajalny
- zawiera w sobie ogromne bogactwo aminokwasów, m.in. tryptofan - który bierze udział w produkcji serotoniny
- zawiera tłuszcze z grupy omega 3, które między innymi wpływają na naszą odporność
- zawiera naturalne przeciwutleniacze: sesamol i sesamolinę – które zapewnią młodą i jędrną skórę. Dodatkowo substancje te zmniejszają ilość złego cholesterolu i obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- bardzo duża dawka minerałów działa zbawiennie na osłabione włosy, wzmacniając je i regenerując, selen opóźnia ich siwienie
- spożywanie sezamu chroni przed nowotworem
- zawiera kwas fitynowy, który usuwa z organizmu metale ciężkie, także pomaga wątrobie niwelować uboczne skutki spożycia alkoholu
- wspiera przemianę materii i układ trawienny
- zalecany przy anemii, z racji dużej zawartości naturalnego żelaza
✔ Gwarancja jakości
Sezam czarny nie posiada goryczki typowej dla białej odmiany. Dodaje przyjemnej chrupkości potrawom oraz lekko orzechowo i słodki smak. Można dodawać do wszelkiego rodzaju potraw, np.: sałatek, wypieków, musli, lub według innej własnej koncepcji. Bardzo popularny w kuchni Dalekiego Wschodu.
Kraj pochodzenia:
1. Paragwaj
2. Indie
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: | 2345 kJ / 580 kcal |
Tłuszcz: | 40 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8 g |
Węglowodany: | 20 g, w tym cukry 0 g |
Białko: | 20 g |
Błonnik: | 20 g |
Sól: | 0,05 g |
NA TERENIE ZAKŁADU UŻYWANE SĄ ORZECHY, SEZAM, SOJA, GORCZYCA, SELER ORAZ ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
______________________________________________
Podstawowe | |
Gramatura: | 1 kg |