Zaloguj się i zweryfikuj, aby zobaczyć ceny oraz otrzymać rabaty
Herbaty czarne

Herbata czarna Ceylon OP Dimbula 100g Quba Caffe

Ceylon OP Dimbula to idealny wybór dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez czarnej herbaty.

EAN: 5908239799137
Producent: Quba Caffe

Status: dostępny na zamówienie
Dostępność: 0

Herbata czarna Ceylon OP Dimbula  

 
Ceylon OP Dimbula to idealny wybór dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez czarnej herbaty.
 
 
Napar charakteryzuje się głębokim brązowo-bursztynowym kolorem i wyjątkowym aromatem z nutą goryczki, a liście są długie, spiczaste, większe od tych w herbatach FOP, rzadko zawierają złote tipsy. 
 
 
✔︎ Liście herbaty cejlońskiej zbierane są przez cały rok, a do Europy trafiają wyłącznie te najlepsze.
✔︎ Herbata Ceylon doskonale komponuje się z dodatkiem cytryny.
  

Dlaczego warto pić czarną herbatę?

  • Pobudza równie dobrze jak kawa
  • Jest doskonałym źródłem antyoksydantów
  • Neutralizuje wolne rodniki
  • Opóźnia proces starzenia
  • Pozytywnie wpływają na krążenie oraz obniżają ciśnienie tętnicze.
  • Usuwa toksyny z organizmu

Herbata pochodząca ze Sri Lanki (dawniej Ceylon) wyróżnia się wieloma aspektami. Jest uprawiana przez cały rok. Sri Lanka najbardziej znana jest właśnie z produkcji klasycznej herbaty czarnej, ale także CTC, zielonej czy białej. Ponad 30% zbiorów herbaty ze Sri Lanki rośnie w regionach zaklasyfikowanych jako "high country", takich jak plantacje w Matale, obszarze Kandy, po środku wyspy.

 

Oznaczenie liści: Oznaczenie OP (Orange Pekoe) oznacza podstawowy gatunek herbaty z Ceylonu. Cechuje się częściowo długie, sztywne liście bez wierzchołków (złotych tipsów), z niewielką ilością otworów (perforacji).

Profil smakowy: bogaty, zdecydowany, odświeżający smak czarnej herbaty

Warunki klimatyczne: wysokość upraw 1500-1800m n.p.m., doliny, mokry i mglisty klimat przez większość roku; chłodniejsza wiosenna bryza sprawia, że liście nabierają aromatu jaśminu i cyprysu

Miejsce upraw: centralna część kraju na wschód od regionów górzystych.

Prowincje/Plantacje: Bogahawatte, Kirkoswald

 

 

Informacje dotyczące parzenia:

Czas parzenia: od 3 do 5 minu

Temperatura: 95° C

 

Skład:

herbata czarna Ceylon OP Dimbula 100% 

 

Masa netto: 100 g

 

Najlepiej przechowywać w chłodniejszym, ciemnym miejscu. 

 

Spróbuj również innych produktów Quba Caffe.