Nasiona na kiełki - Rzeżucha 500 g Toraf
Kiełki rzeżuchy są źródłem bardzo wielu cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Znajdują się wśród nich witaminy: A, C, K, P oraz witaminy z grupy B, dodatkowo zawierają one wiele składników mineralnych w tym: cynk, jod, magnez, fosfor, potas, siarka, wapń oraz olejki eteryczne i białko. Wpływają korzystnie na włosy, paznokcie i cerę, działa krwiotrówczo, moczo- i żółciopędnie, pobudza przemianę materii oraz reguluje zaburzenia tarczycy.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie. Kiełki powinno spożywać się systematycznie do kanapek, surówek lub pojadania w ciągu dnia.
EAN: 5907595510219
Producent: Toraf
Nasiona na kiełki - Rzeżucha 30 g
TORAF
Kiełki rzeżuchy są źródłem bardzo wielu cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Znajdują się wśród nich witaminy: A, C, K, P oraz witaminy z grupy B, dodatkowo zawierają one wiele składników mineralnych w tym: cynk, jod, magnez, fosfor, potas, siarka, wapń oraz olejki eteryczne i białko. Wpływają korzystnie na włosy, paznokcie i cerę, działa krwiotrówczo, moczo- i żółciopędnie, pobudza przemianę materii oraz reguluje zaburzenia tarczycy.
W czasie kiełkowania zgromadzone w nasionach składniki odżywcze pod wpływem wilgoci, temperatury, a przede wszystkim enzymów ulegają przemianom w związki łatwo i szybko przyswajalne przez organizm. Zawartość tych wszystkich substancji i związków powoduje, że spożywanie kiełków wpływa na wytwarzanie odporności w organizmie. Kiełki powinno spożywać się systematycznie do kanapek, surówek lub pojadania w ciągu dnia.
Przygotowanie kiełków:
Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy Toraf. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-6 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków. Dodatkowe informacji na stronie www.toraf.pl. Inną metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22°C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2 cm, po 3-6 dniach.
Objętość netto:
500g
______________________________________________