
Olej z nasion Wiesiołka tłoczony na zimno 250 ml SemCo
Olej z wiesiołka posiada piękną złocistozieloną barwę, która jest uzyskiwana dzięki tradycyjnej metodzie produkcji. Olej z nasion wiesiołka nie nadaje się do smażenia, ale należy go spożywać w sałatkach lub innych daniach, w których nie została użyta temperatura, a także bezpośrednio z łyżeczki. Wyróżnia go bardzo delikatny smak i zapach, a także wielowiekowe zastosowanie w medycynie ludowej jako produkt o właściwościach uzdrawiających i ochronnych.
Olej z nasion wiesiołka może być stosowany zarówno jako produkt spożywczy, a także może być używany na skórę.
Wysoka zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych w oleju 92g/100 ml pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Stosuję się go do bezpośredniego spożycia od 1 do 2 łyżeczek dziennie na osobę lub jako dodatek do pieczywa, kasz, ziemniaków, surówek i sałatek warzywnych i owocowych, mięs, ryb , serów, sosów winegret, dressingów, majonezów, ciast i smoothie itp.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: | 3762kJ/900kcal |
Tłuszcz: | 100g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 8g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 5g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 87g |
Zawiera znikome ilości węglowodanów, cukru białka i soli.
Wysoka zawartość kwasu y-linolenowego (GLA) powyżej 8g/100 ml