Zaloguj się i zweryfikuj, aby zobaczyć ceny oraz otrzymać rabaty
Superfoods

Quinoa (komosa ryżowa biała) Orzeszek NATURA

Quinoa, czyli komosa ryżowa lub zwana także ryżem peruwiańskim, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich zastępując kukurydzę. Współcześnie nadal jest główną rośliną uprawną na tym kontynencie, a jej popularność rozszerza się na uprawy w Ameryce Północnej i w Europie. Owoce komosy ryżowej zawierają wysokiej jakości białka z kompletem niezbędnych aminokwasów, skrobię, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, posiadając przy tym niski indeks glikemiczny, co istotne jest w diecie diabetyków lub osób pragnących zadbać o sylwetkę. Cechują się także dużą zawartością magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy E. Dzięki substancjom aktywnym które stymulują hormon wzrostu oraz ułatwiają przyswajanie wapnia – szczególnie zalecana także dzieciom. Komosa ryżowa pomaga uzupełnić brakujące organizmowi mikroelementy dodając przy tym energii, jest naturalnie bezglutenowa. Dzięki połączeniu właściwości prozdrowotnych z interesującym smakiem komosę doceniają specjaliści od zdrowego żywienia, szefowie kuchni oraz celebryci.

Komosa jest w trzech odmianach:

biała – najbardziej popularna i najdelikatniejsza,

czerwona – o największej zawartości minerałów, ale ma mniej białka a więcej węglowodanów i błonnika niż biała,

czarna – bardzo rzadki rodzaj komosy.

Każda odmiana ma odrobinę odmienny smak. Warto spróbować każdej i wybrać swoją ulubioną.

Doskonałe w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

EAN: 5906716523206
Producent: Orzeszek NATURA

Status: dostępny od zaraz
Dostępność: 39
Quinoa (komosa ryżowa biała) Orzeszek NATURA

   

Quinoa, czyli komosa ryżowa lub zwana także ryżem peruwiańskim, pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich zastępując kukurydzę. Współcześnie nadal jest główną rośliną uprawną na tym kontynencie, a jej popularność rozszerza się na uprawy w Ameryce Północnej i w Europie. Owoce komosy ryżowej zawierają wysokiej jakości białka z kompletem niezbędnych aminokwasów, skrobię, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, posiadając przy tym niski indeks glikemiczny, co istotne jest w diecie diabetyków lub osób pragnących zadbać o sylwetkę. Cechują się także dużą zawartością magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witaminy E. Dzięki substancjom aktywnym które stymulują hormon wzrostu oraz ułatwiają przyswajanie wapnia – szczególnie zalecana także dzieciom. Komosa ryżowa pomaga uzupełnić brakujące organizmowi mikroelementy dodając przy tym energii, jest naturalnie bezglutenowa. Dzięki połączeniu właściwości prozdrowotnych z interesującym smakiem komosę doceniają specjaliści od zdrowego żywienia, szefowie kuchni oraz celebryci.

Komosa jest w trzech odmianach:

biała – najbardziej popularna i najdelikatniejsza,

czerwona – o największej zawartości minerałów, ale ma mniej białka a więcej węglowodanów i błonnika niż biała,

czarna – bardzo rzadki rodzaj komosy.

Każda odmiana ma odrobinę odmienny smak. Warto spróbować każdej i wybrać swoją ulubioną.

Doskonałe w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

 

Zastosowanie:

Należy ją wypłukać na sicie, a następnie gotować przez 20 minut i odstawić na 10 minut pod przykryciem, aby wchłonęła wodę. Usmażona staje się chrupiąca i idealna do mleka i musli. Doskonale pasuje jako dodatek do dań, sałatek, zup, jogurtów. 

W tradycyjnym posiłku doskonały zamiennik dla ryżu lub makaronu.

  

Kraj pochodzenia:

Peru

 

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Wartość odżywcza (w 100 g produktu): 

Wartość 

energetyczna:

1558 kJ / 370 kcal

Tłuszcz: 

6,5 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone:

1 g 

Węglowodany: 

60 g, w tym cukry 0,8 g

Białko: 

15 g

Błonnik:

5,3 g

Sól:

0,03 g

NA TERENIE ZAKŁADU UŻYWANE SĄ ORZECHY, SEZAM, SOJA, GORCZYCA, SELER ORAZ ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN

______________________________________________