Bartolini Artisan
Durum Muszle
Makaron Bartolini wytwarzany starymi rzemieślniczymi metodami. Posiada naturalny kolor oraz lekko chropowatą powierzchnię, która pomaga wchłaniać sos. To wszystko dzięki specjalnym metodom suszenia oraz zastosowania matryc z brązu.
To może cię zainteresować
Conchiglioni lub jumbo shell jak nazywa się ten rodzaj makaronu w krajach anglojęzycznych, to duży, przestrzenny makaron kształtem przypominający muszlę, której zresztą zawdzięcza swą nazwę (conchiglie → wł. „muszle”). Jego gruba, ryflowana ścianka sprawia, że jest dobrze wyczuwalny pod zębem i wchłania dużą ilość nadzienia. Unikalny kształt zapewniający doskonałe trzymanie nadzienia czyni z niego wprost idealny dodatek do pasta al forno, tj. zapiekanek makaronowych, w których jest podawany na całym świecie. Bywa również serwowany w sałatkach, przystawkach i daniach z patelni.
Unikalny kształt zapewniający idealne trzymanie nadzienia.
Idealny do; sosów, przystawek i zapiekanek.
Do produkcji makaronu durum używa się jedynie wody oraz najwyższej jakości semoliny - mąki z pszenicy durum.
Składniki: Semolina (mąka z pszenicy durum).
Produkt może zawierać jaja.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: | 1527 KJ (360 kcal) |
Tłuszcz: | 1,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g |
Węglowodany: | 72 g, w tym cukry 3,9 g |
Błonnik: | 3,6 g |
Białko: | 12 g |
Sól: | 0,001 g |
Masa netto: 300 g