Jagody goji - owoce Orzeszek - 1 kg
Jagody goji to super food czyli „superpożywienie”.
Goji berry to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy. Goji berries uznane jest za najzdrowsze pożywienie na świecie.
Jagody goji są bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest kompletnym źródłem białka, zawiera w sobie 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku. Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy) Niestety suszone jagody trochę jej tracą. Dodatkowo zawiera w sobie: witaminy B1,B2,B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak np. :kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Goji zawiera w sobie beta-sisterol o działaniu przeciwzapalnym, oraz obniżającym poziom cholesterolu. Zawarte w niej polisacharydy wzmacniają system odpornościowy oraz spowalniają procesy starzenia. Goji stymuluje organizm do naturalnego wytwarzania hormonu wzrostu, jako jedyne znane pożywienie .Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej tego hormonu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji ma od 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić wzrok – bardzo duża zawartość luteiny i zeaksantyny. W Azji używano jagód goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy, oczyszczania wątroby z toksyn i pomocy na wszelkie problemy trawienne.
Dostępne gramatury produktu:
EAN: 5906716521189
Producent: Orzeszek
Jagody goji to super food czyli „superpożywienie”.
Goji berry to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy. Goji berries uznane jest za najzdrowsze pożywienie na świecie.
Jagody goji są bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Jest kompletnym źródłem białka, zawiera w sobie 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku. Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy) Niestety suszone jagody trochę jej tracą. Dodatkowo zawiera w sobie: witaminy B1,B2,B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak np. :kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Goji zawiera w sobie beta-sisterol o działaniu przeciwzapalnym, oraz obniżającym poziom cholesterolu. Zawarte w niej polisacharydy wzmacniają system odpornościowy oraz spowalniają procesy starzenia. Goji stymuluje organizm do naturalnego wytwarzania hormonu wzrostu, jako jedyne znane pożywienie .Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej tego hormonu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji ma od 2 do 4 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić wzrok – bardzo duża zawartość luteiny i zeaksantyny. W Azji używano jagód goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy, oczyszczania wątroby z toksyn i pomocy na wszelkie problemy trawienne.
Zastosowanie:
✔︎ jako przekąska
✔︎ dodatek do musli
✔︎ dodatek do potraw i wypieków
Kraj pochodzenia:
Chiny
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
Wartość energetyczna: | 1670 kJ / 395 kcal |
Tłuszcz: | 0,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
Węglowodany: | 77 g, w tym cukry 46 g |
Białko: | 14 g |
Błonnik: | 13 g |
Sól: | 0,75 g |
NA TERENIE ZAKŁADU UŻYWANE SĄ ORZECHY, SEZAM, SOJA, GORCZYCA, SELER ORAZ ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN
______________________________________________
Podstawowe | |
Gramatura: | 1 kg |